Intermodal transport, the answer to the new world crisis 22/03/20

< Zurück

Source: https://plutonlogistics.com/zeleznicki-transport/istrazivali-smo-intermodalni-transport-odgovor-na-novu-svetsku-krizu/

 

ISTRAŽIVALI SMO: Intermodalni transport, odgovor na novu svetsku krizu

 

Transportno-logistička industrija širom sveta doživela je atomski udar. Nakon prvobitnog šoka i perioda zastoja, svi igrači prinuđeni su da se brzo vrate na kolosek, ili da propadnu.

Borba sa zdravstvenim rizicima tokom pandemije covid-19 se u oblasti transporta bezmalo pokazala kao nemoguća misija. Zbog neverovatnog broja ograničenja, suočavanja sa potpuno novim bezbednosnim procedurama, restrikcijama na granicama, zatvaranjima država i promenama pravila igre na dnevnom nivou, lanci snabdevanja postali su ozbiljno ugroženi. Drumski prevoz u Evropi poslednjih nedelja igra „na mišiće“, ali je jasno da je situacija dramatična.

Deo analitičara odgovor na ovaj izazov vidi u većem oslanjanju na intermodalni transport, koji se u vreme epidemije pokazao kao jedan od najsigurnijih sistema u transportno-logističkoj industriji. U Italilji, koja je u ovom trenutku najsnažnije pogođena koronom, lokalni operateri apeluju na vlasti da zaštiti intermodal, imajući u vidu sve benefite koje je on spreman da pruži nejakoj privredi.

Predstavnici transportnih udruženja, među kojima su i FerCargo, Assologistica i Sos LOGistica, napisali su pismo u kojem ističu ulogu intermodalnog prevoza tokom pandemije, tražeći od vlasti da taj vid transporta ni na koji način ne potpadne pod restrikcije. Budući da je italijanska privreda tesno povezana sa drugim državama centralne i severne Evrope, oni podsećaju da bi, ukoliko protok robe stane, to značilo ekonomski kolaps.

– Rešenje je u korišćenju intermodalnog transporta, koji u ovom trenutku u Evropi može da odigra stratešku ulogu – zahvaljujući mogućnosti da se velike količine robe transportuju na veliku udaljenost, utvrđenim i kontrolisanim rutama, uz jednostavnu mogućnost kontrole osoblja – smatraju u ovim udruženjima.

Prevdeno u brojeve, to izgleda ovako: ako intermodalni transport dnevno obuhvata 20 pari vozova (odlasci i dolasci), za funkcionisanje takvog sistema potrebno oko 60 zaposlenih. Za istu količinu tereta, potrebno je angažovanje čak 800 vozača!

I izveštaji iz Velike Britanije pokazuju da su tamošnji kargo vozovi sasvim dobro uposleni, čak i u doba krize. Uprkos tome što se u prekomorskoj trgovini očekuje pad, a posledično i manje brodova u britanskim lukama, snabdevanje se i dalje odvija efikasno i što to je mnogo značajnije u ovom trenutku – bezbedno.

Očekuje se da bi isporuka robe, posebno hrane i kućnih potrepština, u narednim nedeljama na Ostrvu mogla da postane kritična, a železnica je u mogućnosti da bude deo rešenja. Iz kompanije Direct Rail Services potvrđuju da je naglasak trenutno na intermodalnom saobraćaju, ističući i koliko je tokom pandemije korona virusa važno voditi računa o zdravlju zaposlenih u TSL industriji. Njihova uloga u periodu krize, posebno je značajna kada su u pitanju zabačeni delovi države, poput npr. severne Škotske, gde su gotovo nezamenjivi.

Mogu li vozovi da spasu (logistički) svet? Za ocene je rano, ali stanje je u ovom trenutku svakako dobro, ili barem značajno bolje nego u drugim segmentima.

Kakva je situacija u Srbiji?

O mogućnostima razvoja ovakvog načina transporta robe, kao i značajnom ubrzanju koje bi intermodal mogao da da domaćoj privredi, i u Srbiji sve više govori poslednjih godina. Železnički prevoz dobara, čini se, mogao bi da sada – tokom pandemije, vanrednog stanja i svih mogućih vanrednih okolnosti, ispit položi sa veoma dobrim ocenama.

Predstavnici struke u razgovoru za PlutonLogistics potvrđuju da u železničkom transportu robe nema zastoja i da teretni vozovi normalno saobraćaju. Posledice se manjoj meri osećaju jedino u obimu, budući da se većinom vrši transport robe iz Kine koja putuje 30 dana, te je uticaj perioda kada je Kina bila „zatvorena“ sada stigao na naše tržište. U trenutku kada je pisan ovaj tekst, jedan od operatera potvrdio nam je da kontejneri regularno pristižu iz Pireja i Bara, dok iz Rijeke zasad to nije slučaj.

U rečnom transportu robe, kako saznajemo, situacija je zasada zadovoljavajuća. Ipak, zabrana ograničenja kretanja ljudi i dozvole za rad u tom periodu usporavaju utovare. Zbog otežanih okolnosti u međunarodnom drumskom saobraćaju, vlasnici tereta sada traže rešenja i u međunarodnom avio kargo transportu.

I domaći operateri koji su dominantno upućeni na drumski transport, rešenja traže u intermodalu.

Što manje kontakta

Epidemija korona virusa pokazala nam je, jasnije nego bilo šta dosada, koliko je važno da se u organizaciji poslovanja nikad ne izgubi iz vida briga o zaposlenima.

Italijanski transporteri predlažu da se u borbi za očuvanje privredne aktivnosti, istovremeno vodeći računa o zdravlju zaposlenih, što više polaže na korišćenje digitalnih rešenja. Jedna od ideja stiže od od intermodalnog operatera Hupac, koji na terminalima u severnoj Italiji insistira na „beskontaktnom“ prikupljanju robe, kako bi se fizički kontakt sveo na minimum. Takođe, transportna dokumentacija je u velikoj meri digitalizovana, a postoje posebna uputstva i ograničenja ukoliko se nešto mora predavati u papirnoj formi.

Oben