Vrachtwagenheffing inzetten voor modal shift naar spoor 27/06/19

<Back to list

Source: https://www.spoorpro.nl/goederenvervoer/2019/06/27/vrachtwagenheffing-inzetten-voor-modal-shift-naar-spoor/

Gepubliceerd op 27-06-2019 om 08:48

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bereidt een wetsvoorstel voor vrachtwagenheffing voor. Het zou een goed idee zijn om de netto-inkomsten ook te besteden aan maatregelen ter bevordering van modal shift van goederen naar het spoor, bepleit Hans-Willem Vroon van RailGood.

Binnenlandse en buitenlandse houders van vrachtwagens betalen per kilometer, op autosnelwegen en een aantal andere wegen (met name N-wegen). De hoogte wordt bepaald door milieueigenschappen en gewichtsklasse van de vrachtwagen.

Netto-inkomsten

De netto-inkomsten worden gebruikt voor belastingverlaging en innovatie en verduurzaming van de sector. “Het zou een goed idee zijn de netto-inkomsten ook te besteden aan maatregelen ter bevordering van modal shift van goederen naar het spoor. Dit is in Zwitserland al jaren het geval is. Dat bespaart in externe kosten die goederenvervoer over de weg veroorzaakt en op de maatschappij en de wereld worden afgewenteld.”

Nieuwsblad Transport meldt op basis van uitgelekte plannen van het kabinet dat ook eigenaren van personenauto’s waarschijnlijk zullen moeten gaan meebetalen. Brancheorganisaties TLN en Evofenedex geven in een reactie op de plannen aan blij te zijn dat niet alleen het vrachtverkeer, maar ook automobilisten straks gaan betalen per gereden kilometer.

Top