Great Belt Bridge rail accident Denmark: Report 18/12/19

< Back to list

Rapport: Manglende låsning var årsag til togulykke (Report: Failure to lock was cause of train accident)

18 dec. 2019 kl. 11:15
Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Otte mistede livet i ulykke på Storebælt 2. januar. Havarikommissionen mener, at manglende låsning var årsag.

/ritzau/

Havarikommissionen anser i endelig rapport manglende låsning for at være årsag til, at sættevognstrailer kunne blæse af og ramme et tog i ulykken på Storebælt 2. januar.

Otte personer mistede livet, og 18 blev kvæstet - heraf fire alvorligt, da et lyntog fra DSB blev ramt af en trailer fra et godstog fra selskabet DB Cargo.

Siden er årsagen til ulykken blevet undersøgt af blandt andet Havarikommissionen, som nu har offentliggjort sine endelige konklusioner.

I rapporten vurderer Havarikommissionen om låsen af traileren, at "det eneste sandsynlige scenarie er, at sættevognstraileren var læsset med hovedbolten i skamlen, men at skamlen ikke var låst inden ulykken."

Videre lyder det:

- Havarikommissionen anser den manglende låsning for at være årsagen til, at den tomme og dermed relativt lette sættevognstrailer kunne blæses af sin plads i godstoget og kollidere med lyntoget L 210.

Havarikommissionen peger på en række ting, som kan have haft indflydelse på den manglende låsning.

Her påpeger den blandt andet på, læsseinstrukserne på ulykkestidspunkt ikke indeholdt funktionscheck af skamlen før læsning. Men det var der heller ikke krav om.

Kommissionen skriver også, at "operatørens kontrol af, at skamlen var låst, når en sættevognstrailer var læsset, var baseret på fabrikantens manual. Denne kontrol ifølge manualen var ikke tilstrækkelig til at sikre, at skamlen var låst."

I manualen stod der, at skamlen var låst, når håndtaget var fuldt tilbagetrukket, og udskæringen ikke var synlig. Men skamlen kunne være ulåst - selv når håndtaget var langt inde, og udskæringen ikke var synlig.

Allerede i marts fremlagde Havarikommissionen en foreløbig rapport for ulykken. Her blev det konkluderet, at låsemekanismen i flere skamler har haft en træghed.

I den foreløbige rapport lød det, at 16 personer blev kvæstet - foruden de otte omkomne. Heraf var fire alvorligt kvæstet. I den nye rapport er tallet dog opjusteret, da i alt 18 blev kvæstet - heraf fire alvorligt.

Det blæste 2. januar, da ulykken skete på Storebæltsbroen.

Havarikommissionen skriver at de vindstyrker, der var ved Vestbroen denne morgen, "var tilstrækkelige til at vælte en sættevognstrailer fri af skamlen og trække hovedbolten fri af skamlen på godsvognen."

Det gjaldt også, når hovedbolten var korrekt placeret i skamlen, hvis skamlen ikke var låst.

Hvis sættevognstraileren var korrekt placeret og låst, ville den ikke kunne blæse fri af skammel og vogn ved de vindstyrker, lyder det i rapporten.

/ritzau/

Top