The rail freight bypass line of Budapest is under preparation 04/04/23

< Back to list

Source: https://magyarvasut.hu/dunaujvarostol-eszakra-haladhat-a-v0/?amp=1

 

Dunaújvárostól északra haladhat a V0

 

A mai elképzelések szerint ütemezve megépíthető tehervasút kulcseleme a Duna keresztezése.

A Budapestet délről elkerülő tehervasút beruházásának előkészítéséről beszélt a Jövő Új-Városáért Egyesület dunaújvárosi rendezvényén HUNGRAIL-elnökként Mosóczi László, a MÁV-START vezérigazgatója. A cél egy kelet−nyugati irányú vasúti folyosó a Záhony–Hegyeshalom útvonal legzsúfoltabb, a fővárosi agglomerációban haladó szakaszának tehermentesítésére, ahol az áruszállítás gördülékenyebben folyhat, és a tehervonatok Budapest elkerülésével kevésbé zavarják a sínek mentén élőket. Ilyen vasútvonal mellé szívesen telepszenek gyártó- vagy logisztikai cégek, tehát a V0-nak, amikor megépül, iparfejlesztési, területfejlesztési hatása is lesz.

Magának a V0-nak már meghatározták a nyomvonalsávját,

az elképzelések szerint Szolnok és Kecskemét térségén áthaladva Dunaújvárostól északra metszené a Dunát, majd Székesfehérvár és Kisbér környékének érintésével jutna Győr közelébe.

Ismert, hogy Dunaújváros északi területein ma is jelen van a logisztika, kikötő, iparvágány található itt. A V0 előkészítésével együtt egy országos vasúti árufuvarozási koncepció is készül, hiszen a két téma szorosan összefügg.

A tervek szerint a V0 ütemezve, részben új pályák és egy új Duna-híd építésével, részben pedig meglévő vasútvonalak felújításával valósulna meg.

A végső cél egy kétvágányú, villamosított, 120 kilométer/órával járható vasútvonal, amely 740 méter hosszú tehervonatok közlekedését tudja biztosítani. A V0 előkészítése a Hungrail vezetésével történik, megvalósíthatósági tanulmány készült, illetve a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítésére és a környezetvédelmi engedély megszerzésére jelenik meg hamarosan a közbeszerzési felhívás.

A rendezvényen előadott Végh Krisztina, a Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet tanúsítási igazgatója, Aranyosi Zoltán, az MHV Cosinus Mérnöki Kft. képviselője. Utóbbi a dunaújvárosi vasútállomás fejlesztéséről beszélt.

Top