Rail Hub Transylvania plans new investments in the intermodal terminal in Arad 25/06/21

< Back to list

Source: https://www.intermodal-logistics.ro/rail-hub-transylvania-planifica-noi-investitii-in-terminalul-intermodal-de-la-arad

Rail Hub Transylvania planifică noi investiții în terminalul intermodal de la Arad

Transylvania Invest și Rail Hub Transylvania sunt două business-uri ancoră interconectate dezvoltate de Sergiu și Louisa Gorban, care se completează și duc la crearea de sinergii și valoare adăugată atât din perspectiva comerțului cu cereale, cât și din cea de operator de terminal intermodal.

Tradingul de cereale presupune în mod tradițional volume mari de mărfuri pentru export, transportul derulându-se aproape exclusiv feroviar. Cunoștințele dobândite în organizarea logisticii feroviare și experiența de mai bine 15 ani în agribusiness a Transylvania Invest au favorizat investiția în terminalul intermodal Rail Hub Transylvania în 2019. Astăzi, terminalul se află în plină dezvoltare, având la bază o structură sustenabilă de investiții, raportată la nivelul de creștere a activității intermodale.

Din 2019, de la demararea proiectului terminalului intermodal și până în prezent, familia Gorban a investit aproximativ 2 milioane de euro, în derulare aflându-se proiecte  în valoare de 1,5 milioane euro pentru extinderea platformei betonate în zona de operare, în cea de parcare, dar și în construcția de spații de depozitare și cross-docking. Noi fonduri au fost alocate pentru achiziționarea unui nou echipament de tip reach stacker, implementarea modulară de sisteme și aplicații software în vederea automatizării și optimizării activității în terminal.

“În următoarele două luni vom demara construcția celei de-a treia linii de cale ferată, ajungând astfel la 2.100 metri. Luăm în calcul și o investiție de natură tehnologică pentru mărfurile vrac sau cele deconsolidate care necesită ambalare sau distribuție directă din terminalul nostru”, explică Louisa Gorban, manager Rail Hub Transylvania.

De asemenea, începând cu luna iulie, Rail Hub Transylvania va opera 24 de noi vagoane pentru containere tip SGNS, care vor susține obiectivul companiei de a ajunge la operarea a 3-4 trenuri săptămânal.

Pentru a susține toate aceste proiecte, compania se află în plin proces de recrutare profesioniști cu experiență atât pe segmentul operațional în transportul intermodal, cât și pe cel comercial.

Noi proiecte de conexiune cu vestul Europei

De la începutul acestui an, Rail Hub Transylvania a demarat un nou proiect ce presupune operarea unui tren combo, format din vagoane convenționale de cereale și vagoane pentru containere, pe ruta Arad (gara Goglovăț) – Portul Constanța, cu opriri în cele două terminale de containere (CSCT – DP World Constanta, cât și SOCEP). În terminal sunt operate, în medie, săptămânal, 3 trenuri de marfă, la care se adaugă și prestarea de servicii integrate pentru terți. De la organizarea primului tren combo, în 7 ianuarie 2021 și până la finalul lunii mai, Rail Hub Transylvania a organizat 24 de trenuri combo.

“Cu asumarea volumelor proprii de cereale, am reușit să creăm un set-up stabil pentru aceste trenuri, care aduc un plus alternativei de transport intermodal, prin flexibilitate și costul mai redus comparativ cu transportul rutier. Activitatea companiei Transylvania Invest, de comerț cu cereale, presupune o logistică feroviară, în cea mai mare parte. Volumele anuale tranzacționate ajung la 200.000 tone, din care peste 80% reprezintă expediere cu logistică organizată in-house,” explică Louisa Gorban.

În ceea ce privește conexiunile externe, terminalul Rail Hub Transylvania a avut colaborări cu opriri spot, pentru preluarea containerelor de export destinate terminalelor din Vestul Germaniei și există discuții pentru realizarea de potențiale conexiuni feroviare cu alte terminale din Europa încă de anul trecut, urmând ca în perioada următoare să fie concretizate unele dintre aceste proiecte.

“În 2020, prin prisma colaborărilor cu diferite case de expediții, am manipulat peste 1.200 de containere și, în urma solicitărilor primite, am prestat și servicii de depozitare, transbordare de marfă și parcare pentru partenerii noștri. În acest an, estimăm o creștere a volumelor manipulate, coroborat cu diversificarea serviciilor oferite și introducerea de noi tipuri de mărfuri manipulate,” declară managerul Rail Hub Transylvania.

În același timp, și business-ul de trading de cereale beneficiază de noi investiții. Transylvania Invest a demarat construcția de noi silozuri pentru depozitarea cerealelor, cu o capacitate suplimentară de 8.000 tone, ajungând astfel la o capacitate totală de 20.000 tone.

“Intenția noastră este de a crește sănătos volumele tranzacționate an de an, iar în 2021 mizăm și pe deschiderea de noi piețe, cum ar fi Turcia, Maroc, Egipt, Qatar și porturi din Asia, folosindu-ne de facilitatea terminalului și de transportul intermodal.”

Provocări și oportunități din perspectiva de trader de cereale și proprietar de terminal intermodal

Seceta din 2020, care a afectat regiunea bazinului Mării Negre, a dus la crearea unei piețe tehnice interne, iar efectul resimțit a constat în diminuarea producțiilor de grâu și automat a volumelor tranzacționate.

Volumul tranzacționat anul trecut a fost de 170.000 tone, cu o ușoară scădere față de anii anteriori.

La nivel global, pandemia a fost un accelerator pentru volatilitatea prețurilor cerealelor, tot mai multe țări consolidându-și stocurile și astfel cererea a susținut creșterea burselor și implicit a pieței fizice.

“Provocarea anului trecut, ca și beneficiar de transport intermodal, a fost reprezentată de balanța inversă între volumele de export și cele de import, fiind nevoiți să gândim noi soluții logistice pentru livrările de cereale în containere spre Benelux și Vestul Germaniei,”spune Louisa Gorban.

În ceea ce privește oportunitățile și provocările activității de operator intermodal, potrivit acesteia, România are un mare potențial, care depinde de dezvoltarea infrastructurii feroviare, rutiere și fluviale, aceasta facilitând timpii de tranzit și conexiunile necesare dezvoltării domeniului intermodal.

Interesul crescut pentru transportul intermodal, la nivel european cât și intern, ne arată ca această alternativă, pe lângă avantajul diminuării emisiilor de carbon, permite transportarea unui volum mai mare de mărfuri pe distanțe lungi, folosind resurse semnificativ mai mici în comparație cu transportul rutier.