26 concrete acties voor verdubbeling spoorvervoer tegen 2030 30/09/22

< Retour à la liste

26 concrete acties voor verdubbeling spoorvervoer tegen 2030

  • Flows.be

Koen Heinen

30 sep 2022 om 10:48

Lineas Main Hub Antwerpen

Lineas

 

Lineas Main Hub Antwerpen

De federale regering heeft vandaag – vrijdag 30 september – het actieplan goedgekeurd van minister voor Mobiliteit Gilkinet voor een verdubbeling van het spoorvervoer tegen 2030. Bij de 26 concrete acties onder meer het openstellen van de rangeerheuvel in Antwerpen.

In september 2021 legden een twintigtal organisaties hun Rail Roadmap 2030 voor aan de overheid. Die roadmap vormde de basis voor het actieplan dat nu werd goedgekeurd.

Het plan is opgedeeld in 26 concrete acties. “We beschikken nu over een nauwkeurig stappenplan om onze ambitieuze doelstelling, namelijk een verdubbeling van het goederenvervoer per spoor tegen 2030, waar te maken”, zegt minister Gilkinet.

Spoorwegkonvooien

Concreet gaat het onder meer om investeringen in kritieke knooppunten van het netwerk, zodat tegen eind 2027 alle vertragingszones zijn weggewerkt. Het spoornet zal ook uitgerust worden voor langere treinen van 740 meter om het concurrentievermogen van spoorwegkonvooien te vergroten.

Er komt een betere harmonisatie van de beschikbare rijpaden zodat spoorwegklanten hun konvooien sneller en soepeler kunnen samenstellen.

Specifiek voor Antwerpen wordt de trieerheuvel opengesteld voor alle spooroperatoren via één transparant tarief.

Naar één taal

België zal ook maatregelen nemen om de drempels voor grensoverschrijdend vervoer weg te nemen. “Wij gaan op Europees niveau actie ondernemen om te proberen een aantal bepalingen die het internationale goederenvervoer per spoor belemmeren, weg te nemen”, aldus Gilkinet. Het gaat onder meer om de taalbarrière. Nu moeten treinbestuurders nog steeds de taal beheersen van alle landen waarin zij actief zijn. Gilkinet wil naar één taal voor het Europese goederenvervoer per spoor.

Moment van waarheid

Een verdubbeling van het goederenvolume is mogelijk mits de nodige investeringen. “De regering heeft beslist om van de trein de ruggengraat van de mobiliteit in België te maken. Die doelstelling is noodzakelijk om een antwoord te bieden op de uitdagingen op het vlak van economie, klimaat, volksgezondheid en verkeersveiligheid. Dit is het moment van de waarheid voor de trein”, besluit Gilkinet.

Haut